Home Перник Перник ще има паметник на белоемигрантите. Първият е бил занемарен
Перник ще има паметник на белоемигрантите. Първият е бил занемарен

Перник ще има паметник на белоемигрантите. Първият е бил занемарен

0
0
Паметникът на белоемигрантите в Перник да бъде поставен в горната част на Градския парк е предложението на Национално движение „Русофили“, което беше обсъдено днес.
Срещата беше организирана от Община Перник и в нея взема участие главният архитект Димитър Коев, директорът на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова,  проф. Емил Попов, представители на Национално сдружение „Русофили“, художници и културни дейци.
 „Теренът, в който  е предвиден да се ситуира  паметникът, е парковото пространство , което е реновирано , подобрено е качеството на настилките. Монтирани са пейки и различни паркови аксесоари“, обясни  Георги Николов от Национално движение „Русофили“ , който е и съорганизатор по проучването и проектирането на паметника на белоемигрантите в Перник. Той не скри, че идеята е дошла след разговор с кмета на Общината Вяра Церовска.
Пространството около паметника се предвижда да бъде допълнително защитено. В проектното решение ще са включени и нови групи растителност, а осветлението ще се осъществява от високи и ниски осветителни тела.
Припомняме, че на 28.09.1930 г. в Перник е открит паметник на белоемигрантите, изграден на територията на старите пернишки гробища. Закриването им е спомогнало той да бъде занемарен, а впоследствие части от него са и разрушени. Национално движение „Русофили“ организира комисия от специалисти, които проучват паметника и прилежащия му терен. Заключението на комисията е, че паметникът не може да се реставрира, а трябва да бъде изграден нов, в урбанизираната част на града.