Home Общество Пернишките деца са с най – добре поддържани зъби
Пернишките деца са с най – добре поддържани зъби

Пернишките деца са с най – добре поддържани зъби

0
0

28 координатори и 500 стоматолози в страната работят по националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18-годишна възраст, съобщи в Перник председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. Това предаде БНР.

„Всеки вложен лев в профилактика дава 20 лв., спестени за лечение“, заяви д-р Шарков. В Перник той взе участие в проведената кръгла маса за популяризиране на националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18-годишна възраст. 

Ръководителят на сектор „Силанизиране“ по програмата д-р Виктория Жекова съобщи, че в Пернишка област са силанизирани 29 586 зъби на 9001 деца. По думите й са обхванати 35 процента от децата в региона, чиито зъби подлежат на силанизиране. „Това е най-високият резултат в страната и не е сравним с нито една друга програма за скрининг или превенция“, подчерта д-р Жекова. От четирима през 2011 г. до 27 през 2019 г. са се увеличили зъболекарите в региона, работещи по програмата. От тях петима са със специалност „Детска дентална медицина“.