Home България Повече от половината българи не могат да си позволят неочаквани разходи
Повече от половината българи не могат да си позволят неочаквани разходи

Повече от половината българи не могат да си позволят неочаквани разходи

0
0

Близо 53% от българите не са могли да се справят с неочаквани финансови разходи през миналата година, показват данни от анализ на Евростат за делът на хората в ЕС, които са били изправени пред неочаквани финансови проблеми през 2017 г. Средният показател в ЕС за хората, които не са могли да реагират адекватно пред неочаквани парични предизвикателства през миналата година е бил 34%, сочи европейската статистика.

Все пак Евростат отчита, че делът на българите, които са имали подобни проблеми през миналата година, е намалял с един процент в сравнение с предходната 2016 г., когато 54% от сънародниците ни не са успели да реагират на финансови предизвикателства. Като цяло в ЕС делът на хората с подобни проблеми е намалял с 2,5% – от 36,5% през 2016 г. – до 34% през м.г., отчита Евростат.

Европейската статистика дава данни и за това колко процента от европейците въобще не могат да си позволят покупката на кола (нова или на старо) – за ЕС този показател е 7%. За България – 20%, а за Румъния – 30%.

Финансовите проблеми на българите се потвърждават и от други данни на родната статистика относно някои нагласи на сънародниците ни спрямо тяхното благосъстояние: около 46% от българите са били настроени негативно около ситуацията със спестяванията си, тоест нямали са възможност да заделят пари. Други 70% от сънародниците ни не биха могли да изразходват голяма сума за ремонт на дома си.

Около 80% от българите пък не биха могли да си купят ново жилище в рамките на една календарна година. Само 30 от сънародниците ни (или всеки трети българин) би имал възможност да задели пари за покупка на предмет с дълготрайна употреба, сочат актуални данни на родната статистика.

Най-нисък дял на жители от европейска страна, които не биха могли да се справят с финансови проблеми, е регистриран през м.г. в Малта – едва 15%, сочат данните на Евростат.
Други страни с добро финансово самочувствие относно неочакваните разходи са още: Австрия, Холандия и Люксембург – там едва 20% от жителите им нямат възможност да се справят с неочаквани финансови предизвикателства.

Най-висок дял на хора с проблеми относно финансови разходи е регистриран в Латвия – 60%, Хърватия – 56%, България – 53%, Румъния – 52%, Литва и Кипър – с по 50% и др.
В страни с развити икономики като Италия, Испания, Великобритания и Франция, делът на хората, които не биха се справили с неочаквани финансови проблеми варира от 38% за Италия – до 35% във Великобритания.

Всеки четвърти жител в Румъния и всеки пети в България и Унгария не биха могли да си позволят купуването без проблеми на кола, отчита също Евростат. Обратно, в другия край на скалата са страни като Малта и Кипър, където едва 2% от хората не биха могли да си позволят покупка на кола, следвани от Люксембург, Италия и Франция – с по 2,5% от жителите, които биха изпитали финансови трудности при покупката на кола и др.

Източник: dariknews.bg