Home Образование и наука Правителството ще гласува размера на таксите за обучение в държавните университети
Правителството ще гласува размера на таксите за обучение в държавните университети

Правителството ще гласува размера на таксите за обучение в държавните университети

0
0

В дневния ред на Министерски съвет днес е заложено гласуване на таксите за прием и обучение в държавните университети. За някои специалности във висшите учебни заведения ще има поскъпване.

В Софийския университет това ще обхване 18 специалности, като най-голямо ще бъде увеличението на таксата за задочното обучение по филология във Факултета по славянски филологии – от 300 на 400 лева. В държавните университети у нас учат около 160 хиляди студенти и докторанти. И въпреки гладът за млади учители, в някои университети специалност Педагогика се очаква да поскъпне.

Така например за „педагогика на обучението по“ в Шуменския университет наесен ще се плаща със 100 лева повече спрямо миналата учебна година, в Русенския университет таксата нараства с 40 лева, а в Югозападния университет – с 15 лева.

В Софийския университет се вдигат таксите за определени специалности, като филологията във Факултета по славянски филологии, специалността „Туризъм“, специалностите „Журналистика“, „Книгоиздаване“ и „Връзки с обществеността“, „Европеистика“, „Политология“.

По-скъпо ще бъде и обучението в НАТФИЗ – за специалността „Театрално и филмово изкуство“ ще се заплаща 1650 лева, вместо сегашните 1500 лева. В Националната художествена академия е заложено вдигане на размера на всички такси, с изключение на тази за специалност „Реставрация“.

По материали от Dariknews.

Снимка: obrazovanieto.bg