Home ИЗБОРИ 2021 Президентските избори вече са в дневния ред на партиите
Президентските избори вече са в дневния ред на партиите

Президентските избори вече са в дневния ред на партиите

0
0

След като преди дни президентът Румен Радев обяви, че ще разпусне Народното събрание максимално бързо, а изборите ще бъдат 2 в 1 на 14 ноември, започнаха да се спрягат различни имена около кандидатурата за държавен глава. На този етап няма официална информация от нито една партия, повечето са на ниво обсъждане.

От партия ГЕРБ заявиха, че са обсъждали вече профила на техния кандидат и той трябва да е диалогичен човек, който да поеме отговорност за възстановяване на политическия диалог.

„Искаме да излъчим кандидатура за президент, която е алтернатива на Румен Радев. Няма да излъчваме силов човек, който да се саморазправи с нашите опоненти. Искаме да излъчим човек, който от ден първи да проведе разговор с нашите най-големи политически опоненти и да се опитаме да видим дали можем да намерим по някакви важни за България точки. Има няколко варианта за такъв човек”, заяви Тома Биков пред NOVA.

По повод неофициално спрягания за тяхна кандидатура президент на България Петър Стоянов, Биков коментира:

„Името на Петър Стоянов за кандидат за президент се появи вчера след мое участие в БНР. На въпрос какво мисля за него, аз казах какво мисля – това е най-успешният български президент до момента, човек който е извадил страната от ръба на гражданска война. Това казвам и сега”.

Антоанета Цонева от „Демократична България“ посочи, че стратегията им за президентските избори се обсъжда в момента.

„Ние сме коалиция от три партии. Обсъждат се всички варианти. В момента, в който сме готови с решението, ще го обявим. Предстои кампания, която трябва да се свърже с избирателите. Тя трябва да каже ясно как ще бъде управлявана страната, с какъв дневен ред, с какви управленски приоритети и кои са хората, които ще поемат отговорността за управлението“, каза тя.

„Нормално е за БСП да се интересува от политическите процеси. Нормално е да знаем дали президентът подкрепя проекта на Кирил Петков и Асен Василев. Той заяви, че няма да предаде левите хора”, коментира от своя страна депутатът от БСП Александър Симов.

Според него един такъв проект не би имал голямо влияние върху БСП.

Dariknews.bg