Home Политика Президентско вето върху частното финансиране на партиите
Президентско вето върху частното финансиране на партиите

Президентско вето върху частното финансиране на партиите

0
0

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за държавния бюджет относно финансирането на партиите, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Президентът връща за ново обсъждане отделни текстове от  § 2 и 3 от Закона. Чрез тях се въвежда финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци. Държавният глава приветства позицията на гражданите, изразена на референдум за намаляване на партийната субсидия на 1 лв. на глас. Но с предложените промени се променя конституционният модел на политическата система, без да е извършена промяна в Конституцията, се казва в становището на Румен Радев.

Според юридическите съветници с промените в Закона за бюджета партиите стават зависими от бизнеса, който ще финансира тяхното съществуване. Така се превръщат в стопански субекти, които формират печалба, част от която ще се връща при тях като дарения. Демократичното управление е под въпрос, когато партиите и кандидатите носят отговорност не пред гражданите, а пред своите дарители.

Финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци създава нова обилна хранителна среда за корупция, мотивира се президинтът.