Home Перник Президентът на ФЕКГ: В Перник усещаме голямата българска душа
Президентът на ФЕКГ: В Перник усещаме голямата българска душа

Президентът на ФЕКГ: В Перник усещаме голямата българска душа

0
0

Кметът на община Перник Станислав Владимиров се срещна с делегациите от побратимените градове, представителите на ФЕКГ и ръководителите на чуждестранните маскарадни групи, участващи в XXIХ Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва“. На срещата, която се проведе в тържествената зала на минната дирекция присъстваха представители на 15 маскарадни групи и членове на ФЕКГ от 12 държави. „Добре дошли в нашия град. Благодаря ви, че отново сте тук и с вашите групи обогатиха фестивала Сурва“, каза Владимиров. Той добави, че фестивалът става все по-популярен не само в България, но и в чужбина и заслуга затова имат и чуждестранните гости, които са неизменна част от провеждането му.

В Перник всички ние можем да усетим голямата българска душа“, каза президентът на ФЕКГ Ларс Алгел. Пред гостите той припомни, че през 2004 г. Перник се е състояла конвенцията на ФЕКГ и коментира, че от тогава фестивалът се е развил изключително много. „През 2024 г., 20 години по-късно Перник отново да бъде домакин на конвенцията на ФЕКГ“, обяви президентът на организацията. Той коментира, че тазгодишното издание на фестивала е най-мащабното досега и пожела с всяка следваща година той да се разраства и все повече маскарадни и карнавални групи от различни държави да участват в него.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ се организира от Община Перник и фондация „Култура Перник“ под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд „Култура“, „Конкурс за субсидии за проекти с национално значение за 2022 г.“