Home Общество Проблеми и с яз. „Бели Искър“
Проблеми и с яз. „Бели Искър“

Проблеми и с яз. „Бели Искър“

0
0

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е направила предписание за яз. „Бели Искър“, че не може да се използва изцяло. Това съобщава БНТ.

Има един проблем, който може да усложни и без това кризисната ситуация с Перник – лошото състояние на стената на язовир „Бели Искър“. До достигане на критичния му обем остават близо 15%, обяви зам-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който успокои, че към момента няма пряка опасност за населението.

Язовир „Бели Искър“, към който се отклонява вода от язовир „Белмекен“, е сред съоръженията в предаварийно състояние, според данните на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. Затова и ведомството е написало предписание за спешния ремонт на стената на язовира, като дотогава той не се пълни изцяло.

Николай Нанков, заместник-министър на регионалното развитие: Има 15% още свободен обем, който язовирът да приеме от водосбора на Белмекен, около 500 литра в секунда в момента се приемат в язовира, за да се достигне… не го наричам критичния, а обем от 70%, който по предписание е максималният за безопасното експлоатиране на стената.

Според изискванията на държавната агенция е дадено предписание съоръжението да работи постоянно с 1 млн. кубични метра свободен обем. Общият обем на съоръжението е около 14 млн. куб. метра. През язовир „Бели Искър“ се осигурява около 20% от водата за София.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие: Това ниво се следи от концесионера, от „Софийска вода“, така че бяха представени начините, по които се контролира цялата мрежа на София с технически средства, следят се нива, следят се дебити, следят се всички клонове на мрежата, какво в язовирите, така че това ниво не се превишава.

От ведомството уверяват, че няма опасност, въпреки увеличение обем заради Перник, да аварира стената на „Бели Искър“. Дружеството, което ще извърши ремонта в бъдеще на съоръжението е държавната консолидационна компания, която е под юрисдикцията на Министерството на икономиката. Проблеми със собствеността на „Бели Искър“ обаче пречат съоръжението да бъде отстранено. Оттам засега не виждат проблем с бъдещето натоварване на язовира.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Това не е нещо, което се прави за първи път, гледах справки за последните 10 или 15 години, около 450 милиона литра вода са преведени по този начин към „Бели Искър“.

В добро състояние, според данните на министерството на икономиката, е и язовир „Белмекен“, откъдето ще дойде водата за Перник. Експерти обаче виждат друг проблем със съоръжението.

доц. д-р Христина Георгиева, директор ССА – ДП „НПЦ“: Ще има липса на поливна вода в региона през летните месеци, когато това ще бъде необходимо. И сега е моментът да се работи по проблема за опазване на наличната вода и нейното придвижване по каналната мрежа.

Все още не е ясно и докога от „Белмекен“ ще може да бъде отклонявана вода.