Home Перник Програмата за предстоящото Председателство на Съвета на Европейския съюз и приоритетите в ресора на МРРБ бяха представени на обществено обсъждане в Перник
Програмата за предстоящото Председателство на Съвета на Европейския съюз и приоритетите в ресора на МРРБ бяха представени на обществено обсъждане в Перник

Програмата за предстоящото Председателство на Съвета на Европейския съюз и приоритетите в ресора на МРРБ бяха представени на обществено обсъждане в Перник

0
0

Областна администрация Перник беше домакин на организирано от Министерството на регионалното развитие и благоустройството обществено обсъждане.

Програмата за предстоящото Председателство на Съвета на Европейския съюз и приоритетите в ресора на МРРБ бяха представени лично от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

„Радостен съм, че именно Областна администрация Перник е домакин на тази среща. Предстои натоварена и отговорна година за страната ни.

През първата половина на 2018 година България ще бъде сърцето на Съвета на Европейския съюз. Областният управител има отговорната задача да подготви населението на област Перник за предстоящото Българско председателство и да представи приоритетите и задълженията, които ще имаме през тези шест месеца. Уверен съм, че с общи усилия ще посрещнем подготвени предизвикателството на Първото председателство на България на Съвета на Европейския съюз” приветства присъстващите заместник областният управител Иво Иванов.

Заместник-министър Николова изрази задоволството си, че при днешното й посещение в Перник ще бъдат представени две ключови събития. От една страна фокусът на едното е предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, а от друга днешният Европейски ден на сътрудничеството. „За шеста поредна година доказваме, че Европа е без граници. Знаете Перник е основен бенефициент по една от програмите за трансгранично сътрудничество – България- Сърбия. Правим всичко възможно да направим и Перник, макар и един от сателитните градове на столицата, един значим град, които има своя принос в общото икономическо развития на страната ни” подчерта зам.-министър Николова.

По време на срещата стана ясно, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството има основна посока за развитието за градската политика на територията на Европейския съюз. „Темата за териториалното сближаване следва да се разглежда в контекста на цялостната кохезионна политика на ЕС, която е една от най-важните политики на ЕС”, допълни Николова.

Беше представена и Стратегията на ЕС за дунавския регион (Дунавска стратегия), чието председателство страната ни поема от октомври 2017, за период от една година.

Дунавската стратегия е приета през 2011 г. В нея участват 14 държави участнички – 9 държави-членки на ЕС и 5 държави извън ЕС.

Този инструмент представлява възможност за оптимално използване на потенциала на р. Дунав.

След общественото обсъждане беше посетен «Трансграничния панаир на заятите», където гостите можаха да се запознаят отблизо с традиционни за България и Сърбия ръкоделия.