Home България Протестите в София и други градове продължават
Протестите в София и други градове продължават

Протестите в София и други градове продължават

0
0

След като миналия четвъртък въоръжени представители на силите за сигурност и прокуратурата влязоха в президентската институция с цел претърсване кабинетите на съветник и секретар на Румен Радев, столицата бе залята от протести.

На улицата излязоха всякакви хора, от всякакви партии, нечленуващи никъде. Във всичките си послания те заявяват, че се борят за върховенство на закона, свободни медии, европейско правораздаване, демокрация. Протестиращите не подкрепят действията на прокуратурата и смятат, че правителството и главния прокурор трябва да подадат оставка. Мотивите им са, че демокрацията в България е потъпкана, презумцията за невинност вече не се съдържа в процес, а „присъдата“ идва още от медиите.

Президентът Румен Радев излезе сред протестиращите и заяви, че Конституцията и демокрацията в България са потъпкани. В официално изявление той поиска оставката на кабинета Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

В София вече протестират четири дни, като за днес отново е обявен протест. В Русе, Варна, Бургас, Пловдив и други областни градове също текат протестни действия.

Както правителството на Бойко Борисов, така и главният прокурор Иван Гешев заявиха, че не виждат причина за оставка.