Home Общество Първо издание на Международния турнир по шах в Перник
FB_IMG_1615036956817
FB_IMG_1615036974202
FB_IMG_1615036965228

Първо издание на Международния турнир по шах в Перник

0
0

Днес бе даден старт на първото издание на Международния турнир по ускорен шах, който се провежда в Перник.
“Перник се слави с големи имена в шахмата и има изградени традиции в този спорт. За нас е чест да сме домакини на събитие от подобна величина и ще работим за неговото надграждане и утвърждаване”, каза при откриването на турнира кметът Владимиров.
По покана на кмета Станислав Владимиров гост на събитието бе министърът на финансите Кирил Ананиев. Той обеща, че ще срещне победителите от турнира лично с премиера Бойко Борисов.
Събитието се провежда със съдействието на Община Перник и народните представители Васил Антонов и Любомир Бонев.�Турнирът продължава и утре, а участие в него ще вземат 120 шахматисти, сред които четирима гросмайстори и трима международни майстори. Състезатели, представляващи 6 федерации, ще вземат участие в надпреварата. Най-малкият участник е роден през 2015 година, а най-възрастният – през 1925 година.
Сред имената на шахматистите се открояват Кирил Георгиев – неколкократен шампион на България, понастоящем играещ за Северна Македония, Радослав Димитров и настоящият шампион на България Мартин Петров. На турнира в Перник ще участва и една от легендите на българския шахмат – гросмайстор Евгени Ерменков, както и гросмайстор Владимир Димитров. Участие ще вземе изгряващата звезда на българския шахмат Нургюл Салимова. Фигурите ще мести и цяла плеяда млади таланти – шампиони в различни възрастови групи.