Home Общество Пътуваща изложба по повод 140 години от приемането на Търновската конституция
Пътуваща изложба по повод 140 години от приемането на Търновската конституция

Пътуваща изложба по повод 140 години от приемането на Търновската конституция

0
0

Областна администрация Перник е домакин на пътуваща изложба по случай 140 – годишнината от приемането на Търновската конституция.

Пътуваща изложба, по повод 140 години от Учредителното събрание приело Търновската конституция и възстановило България като самостоятелна държава на картата на Европа, е експонирана в галерия „Атриум” на Областна администрация Перник.

Областният управител Ирена Соколова откри изложбата и благодари на председателя на 44-то НС Цвета Караянчева, по чиято инициатива се дава широк отзвук на знаменателното събитие и се организира съвместно с Държавна агенция „Архиви“.

„Област Перник има удоволствието да представи експозиция с висока стойност, представяща ценни уникати и свързана с емблематичен период от историята на България – самоопределението й. През тази година се навършват 140 години от приемането на Търновската конституция, което поставя началото на изграждането на модерна правова държава. Показаните експонати обогатяват познанията ни за работата на народните представители от състава на Учредителното събрание и развитието на конституционния процес. Първата ни конституция узаконява правото на избор, неприкосновеността на собствеността, задължителното основно образование и други норми, които се прилагат и до днес. Тя е основа, светиня и символ на българския парламентаризъм“, сподели Соколова.

Изложбата предстои да бъде представена и в останалите 27 области на страната.