Home България Румен Радев: Благословени сме да имаме за покровители светци, дарили ни буквите
Румен Радев: Благословени сме да имаме за покровители светци, дарили ни буквите

Румен Радев: Благословени сме да имаме за покровители светци, дарили ни буквите

0
0

Дълбоко в темелите на нашата държавност са вградени писмеността и духовността. С тези думи се обърна към множеството президентът Румен Радев по време на тържественото честване на 24 май пред Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

„Благословени сме да имаме за покровители светци, дарили ни буквите. Не е случайно, че техните последователи равняваме с апостоли. В нашият български език народът ни е откривал спасение от робството, от мракобесието, от отчаянието. Българската писменост се е превърнала в наш щит. Дълбоко в темелите на нашата държавност са вкоренени писмеността и духовността.

С днешната все по – напредваща глобализация, всяка година угасват езици, а с тях чезнат културите. Всяка осакатена и забравена дума отнема не само от националната, но и от световната съкровищница. С нея си отива и част от паметта на човешката цивилизация. Затова ние българите сме призвани да пазим нашият език, защото нашата българска кирилица не е достояние единствено на българския народ. Озарява едно много по – широко духовно пространство.“, подчерта в словото си държавния глава.

Снимка: faktor.bg