Home Култура и изкуство Световен ден на книгата в Регионалната библиотека
Световен ден на книгата в Регионалната библиотека

Световен ден на книгата в Регионалната библиотека

0
0

На 23 април Регионална библиотека „Светослав Минков” гр. Перник отбелязва Световния ден на книгата и авторското право със специално дарение от издателство „МаК” и Фондация „Глобални библиотеки- България”

Денят се празнуван за първи път през 1995г. и е част от календара на ЮНЕСКО.Целта на Международния ден на книгата и авторското право  е да насърчи четенето на книги и книгоиздаването. С тържествено му обявяване  за Международен ден на книгата, ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез спазването на авторското право.

Датата 23 април  не е избрана случайно. На този ден са родени Морис Дрюон, Владимир Набоков, Мануел Валехо и много други.

Тази година за Световна столица на книгата  ЮНЕСКО е определил Атина, а 2019г. ще бъде арабският град Шарджа. Градът е считан за културна столица на Обединените арабски емирства.

По този повод РБ „Светослав Минков” гр. Перник получи специално дарение от Издателство „МаК” и фондация „Глобални библиотеки-България”  от подбрани публицистични заглавия. Списъкът  включва Вацлав Клаус, Джон Хамилтън, Витолд  Гадомски, Джейми Глазов, Ана Мария Тури и др.