Home Перник Село Косача иска референдум за отделяне от община Ковачевци
Село Косача иска референдум за отделяне от община Ковачевци

Село Косача иска референдум за отделяне от община Ковачевци

0
0

 

Жителите на село Косача решиха да се отделят от община Ковачевци и да се присъединят към община Радомир. Това стана на общоселско събрание, на което се подписаха 70 % от постоянно живеещите в населеното място. До края на седмицата се очаква броят на подписите да стане 100%. Официалният документ с подписите ще бъде внесен в Общинските съвети в Ковачевци и Радомир. В едномесечен срок те трябва да излязат със становище, а по-късно Президентът на републиката трябва да определи дата за провеждането на референдум за отделянето на с. Косача от община Ковачевци и преминаването на населеното място към община Радомир.

До това становище на жителите на село Косача се стигна след като общинската администрация в Ковачевци взе редица решения, с които хората от Косача не са съгласни и са в техен ущърб, поясни председателят на Инициативния комитет за провеждане на референдума Димитър Димитров. Според него най-фрапиращото е лишаването от питейна вода на цялото село. Затова жителите на Косача настояват в друг документ до ОбС-Ковачевци, до басейнова дирекция и други институции за възстановяване на помпената станция, която според тях е неправомерно иззета. Димитър Димитров подчерта, че за над 40 водоизточника, построени преди 1987 година от Радомирска община, тече процедура по узаконяване от ВиК-Перник. Тези водоизточници продължават да се използват от хората. Водоизточникът в с. Косача също е строен преди 1987 г., но изполването му е прекратено. Жителите на Косача питат защо се мери с два аршина и кой е виновен за създалата се ситуация и безводието, което мъчи хората?

През 2003 и 2011 г. е имало гратисен период, в който е трябвало да се узаконят водоизточниците с налични документи от кмета на община Ковачевци, но това не е станало. От последните проби, които са взети от РЗИ от водата в Косача е видно, че няма манган, няма други вредни за човешкото здраве елементи, подчерта председателя на Инициативния комитет Димитър Димитров. Според него това е само малка част от недоволството, което община Ковачевци е предизвикала с решенията си у жителите на Косача. Хората настояват за премахване на животновъдната ферма в центъра на селото, искат удобни траспортни връзки с Радомир, лични асистенти за болните от селото и продължаване на проекта за изграждане на читалище в Косача. Затова те настояват да се отделят от община Ковачевци и да преминат към община Радомир, като се надяват, че проблемите им ще бъдат решени компетентно и в законовите срокове.