Home Общество Село Лесковец ще бъде домакин за заснемане на традиционна Сурва
Село Лесковец ще бъде домакин за заснемане на традиционна Сурва

Село Лесковец ще бъде домакин за заснемане на традиционна Сурва

0
0
Французи ще снимат документален филм за обичая Сурова в село Лесковец.
Кметове на населени места се събраха в Община Перник, за да обсъдят подготовката за традиционната Сурва/Сурова по селата (13 и 14 януари) и за Международния маскараден фестивал в края на януари.
На срещата стана ясно, че френски екип ще снима три дни народния обичай Сурова в Лесковец, похвали се кметът на населеното място Андрей Стойчев. Заснемането на документалния филм е в рамките на европейски проект и ще бъде показана автентичността на празника, това което е запазено и съхранено през годините. Французите ще се докоснат до правенето на маски в работилницата на Малин Будинов , както и ще посетят местни домакинства, за да наблюдават как се приготвят за празника и каква храна слагат на трапезата. Освен в България маскарадът ще бъде заснет и в други страни – Португалия, Швеция, Италия, Франция и Латвия.
В нощта на 13-ти срещу 14-ти януари в пернишкото село Расник пък ще се срещнат групите на Велковци, Сопица и бабугерите от село Брежани.
В рамките на срещата всички кметове поканиха перничани и гости на града да посетят техните села на 13 вечерта и на 14 януари през деня, за да се докоснат до магията на обичая.
Към момента общият брой на участниците във фестивала е 7400 души, което е с 600 повече от миналата година. Броят на групите, които са заявили желание да се включат във фестивала са 121 и в тази връзка имаше предложения за организацията на мащабното събитие и дните, в които ще дефилират групите да бъде по-дълго време.