Home Европейски политики Сергей Станишев събра Румен Радев, Бойко Борисов и Корнелия Нинова по темата за сигурността в Европа и ролята на България
Сергей Станишев събра Румен Радев, Бойко Борисов и Корнелия Нинова по темата за сигурността в Европа и ролята на България

Сергей Станишев събра Румен Радев, Бойко Борисов и Корнелия Нинова по темата за сигурността в Европа и ролята на България

0
0

Кръгла маса по инициатива на президента на ПЕС Сергей Станишев събра президента Румен Радев, министър – председателя Бойко Борисов и лидерът на опозицията Корнелия Нинова. Участва също и военният министър Красимир Каракачанов.

Форумът е организиран от Академията за леви европейски политики, Атлантическия клуб в България, Института за дясна политика, ПанЕвропа България, Сдружението „Българска отбранителна индустрия“, Фондация „Фридрих Еберт“ – бюро България, Софийския форум за сигурност, Центъра за изследване на отбраната и сигурността и Центъра за изследване на политиките в отбраната.

Темата за европейската отбрана и сигурност се разгоря наново след кризаата в Украйна и особено след Брекзит, след политическите послания на президента Тръмп.

След тези събития Европа погледна на въпросите на сигурността от друг ъгъл. Европейските лидери в лицето на канцлера Меркел и председателя на ЕК Юнкер заговориха открито, че сигурността на Европа не бива да се оставя в чужди ръце. Трябва сами да поемем отговорност за нашата собствена сигурност. Президентът Макрон отиде по-далеч, като заговори за военната мощ като средство на гарантиране, на отстояване на съюза, заговори за обща европейска военна академия, за споделени бюджети.

В свят, в който другите глобални играчи развиват своята военна мощ, ти не можеш да останеш само с меката сила.

Това заяви на дискусията „Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана“ президентът Румен Радев.

Европейските отбранителни сили не могат да заместят НАТО, те могат да действат заедно с алианса, подчерта държавният глава.

ЕС изживява трансформация в схващанията си за своята военна мощ – за нейната същност и за нейната роля. Ако преди години тази мощ беше разглеждана като възможност за гарантиране на сигурността на европейските граждани в момента виждаме един по- всеобхватен подход, европейските лидери разглеждат военната мощ като нов импулс за интегрирането на Европа, като новото средство за постигане на амбициите, заложени в Римския договор, каза президентът.

Ние трябва да бъдем много гъвкави и прозорливи, да бъдем в крак с времето, подчерта държавният глава.

Без комуникация между институциите няма как страната ни да излъчи убедителни послания в Европа. 
Европейският съюз е „мека сила“, това е уникална черта, но ЕС трябва да пази със сила. Трябва да покажем капацитет в отбраната, за да се вземе страната ни на сериозно.

Има фактори, които водят до промяна в родната отбрана. Те включват бежанската вълна, кибер атаките и заплахата от терористични атаки, дестабилизацията на югоизточната част на Европа и промяна в характера на Трансатлантическите отношения.

Трябва да се планира увеличение в бюджета за отбрана, като във водещите европейски и световни страни. Трябва да увеличим сигурността за българските граждани, да бъдем двигатели на положителни промени, да увеличим способностите на българските въоръжени сили. Това коментира на форума ръководителят на ПЕС Сергей Станишев.

Говорим за отбрана, а откъде ще дойде нападението. Защо няма мигрантска вълна в Щатите? Тези въпроси постави премиерът Борисов.

Премиерът обърна внимание, че в Европа избори вече се печелят само с антимигрантска риторика.

С прискърбие приемам всички такива дискусии, защото когато в света се заговори за отбрана се има предвид нещо друго – когато се стигне до войни, става дума за разрушаване на мостове, магистрали и всичко това, което ние градим“, обяви Борисов.
За 6 месеца претърпяха пълна промяна по темата като видяха какви военни съюзи се правят на Изток. Как ще се оправим ние, ако се отиде от дипломацията и се изпусне положението до военни конфликти?“ , попита Борисов. По думите му България може да се включи в много звена на общата европейска индустрия по отношение на производство на кораби и сухопътни машини, както и по отношение на ремонтите на авиацията.

Само единна и силна Европа може да даде сигурност на всеки европейски гражданин. Поздравявам организаторите и участниците в конференцията „Заедно в сигурността“, като изключително навременна и важна, с оглед на предстоящите решения в следващите няколко месеца, може би година, и на прага на председателството на България на Съвета на ЕС.
Поздравявам и личния състав на ВВС с празника им. Пожелавам им да бъдат здрави, да имат възможност и сили да продължават да пазят небето и сигурността на държавата ни. С тези думи се обърна към присъстващите лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Наистина в следващите месеци предстои да се вземат решения, в които тези, които сме тук, ще имаме важна роля, защото тук е законодателната власт, президентската институция, изпълнителната власт, професионалистите по тема сигурност, отбранителната индустрия. Всички, които можем да дадем своя принос в решаването на въпросите, които стоят пред нас.

Кое може да ни обедини, защото сме различни в тази зала. Мисля, че могат да ни обединят две неща. Първото е, ако се съгласим всички, че поставяме на първо място националния интерес на България, националната сигурност на държавата и на всеки български гражданин и желанието ни да няма война и да не допускаме България да бъде използвана като плацдарм за военни действия. Да кажем, че искаме мир и, че националният интерес на България е по-важен за нас. Второто нещо, което мисля, че може да ни обедини, е да кажем, че сме за единна и силна Европа, на една скорост и европейските лидери и европейските народи, въпреки различията си, да намерят общия път това да бъде постигнато. Ако имаме съгласие по тези две големи теми, то имаме и шанс вече и в средствата за постигането на тези цели да търсим общите решения., добави Нинова.