Home Политика След срещата БСП-ГЕРБ-ДПС: отиваме на избори
След срещата БСП-ГЕРБ-ДПС: отиваме на избори

След срещата БСП-ГЕРБ-ДПС: отиваме на избори

0
0

Материал на dariknews.bg

Половин час продължи организираната от председателя на БСП Корнелия Нинова лидерска среща в опит за съставяне на правителство с третия мандат. На нея присъстваха председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, на ДПС Мустафа Карадайъ и Стефан Янев от „Български възход“.

Празни останаха местата в залата на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“.

Въпреки безпрецедентния по рода си разговор, по всичко личи, че няма шансове за кабинет и се отива на нови избори. А, какво ще се случва след тях? За пръв път Бойко Борисов допусна вариант за експертно управление с БСП, макар и не с този мандат.

Лидерът на ГЕРБ подчерта и пред Нинова, че конгресът на партията го е задължил да не прави коалиция с БСП. „Но БСП много се промени. Аз ще разговарям с колегите, защото това не би трябвало да бъде спирачка за някакво техническо и експертно, програмно или каквото и да било правителство в един момент. Сега няма как да ви подкрепим, но с присъствието си изразявам уважение към вашите избиратели и към вас, които сте избрани от тях“, каза още Борисов.

„Очевидно днес спираме още на първата точка. Нито за коалиция сме говорили, искахме да видим дали има мнозинство за правителство. От вашите изявления и от отсъствието на колегите разбирам, че такова няма. Благодаря ви, че бяхме тук, говорихме и мъдро споделяме вижданията си. Въпреки различията, които имаме“, заяви в края на срещата Корнелия Нинова.

„Липсва воля да седнем и да разговаряме сериозно за бъдещето на България. Дали този разговор ще доведе до конкретно решение за съставяне на правителство – това е друг въпрос. Ще завърша с призив, че ако има желание ще се намери начин, а ако няма желание, тогава ще се намери причина“, подчерта Корнелия Нинова.

„Начинът, по който беше отправена поканата ни задължаваше да се явим. Вие казахте, че ще дойдем ако сме мъже. Така, че поканата беше задължаваща. Но аз приветствам вашия опит да говорим как виждаме следващите месеци и година“, заяви от своя страна Бойко Борисов.

„Нашата предизборна кампания протече в духа на това, че държавата се намира в множество кризи. Нито една от тях не може да бъде решена без да преодолеем политическата криза, в която се намираме от три години. От 2016 ДПС призоваваме за нормалност в политиката, което за нас значи диалог между различните партии, между власт и опозиция. Но насреща виждаме ултиматуми с червени линии противопоставяне“, подчерта от своя страна Мустафа Карадайъ, който оцени срещата като важна и необходима. Явно отиваме към поредните ненужни предсрочни избори и това се доказва от липсата на колегите тук, изтъкна още лидерът на ДПС.