Home България Социалното министерство е склонно да позволи увеличение на извънредния труд
Социалното министерство е склонно да позволи увеличение на извънредния труд

Социалното министерство е склонно да позволи увеличение на извънредния труд

0
0

Под благовидното словосъчетание „по – гъвкави форми на ззаетост“ всъщност се крие увеличение на позволения извънреден труд, който в България е регламентиран до 150 часа годишно, въвеждане на т.нар. „нулеви часове“, което на практика означава, че може да те извикат в 23:00 ч. да свършиш нещо, може в 07:00 ч. също, а може и въобще да не те извикат, ама се водиш „на разположение на шефа“ и не можеш да започнеш друга работа.

Министерство на труда и социалната политика обяви, че няма да се пише нов Кодекс на труда, както искат работодателските организации, но министър Бисер Петков каза, че ще се мисли за удовлетворяване „донякъде“ на исканията на АИКБ, КРИБ, БСК и т.н. Исканията на последните са бизнесът да има право за по – дълъг срок да пуска служителите в неплатен отпуск, да се увеличи извънредния труд, който може да се изисква, да се въведат „нулеви часове“.

Социалният министър Бисер Петков се измъква от категоричен отговор за „нулевите часове“, но пък е склонен да се увеличат възможностите за извънреден труд. По този въпрос трябва да дадат съгласие и синдикатите, които са твърдо „ПРОТИВ“.

Вероятните промени в Кодекса на труда се обсъждат от доста време, като интензитетът се засили в началото на тази година.

Снимка: ТВ Сат Ком