Home Анализи и коментари Срещата Путин – Тръмп чертае нов геополитически ред
Срещата Путин – Тръмп чертае нов геополитически ред

Срещата Путин – Тръмп чертае нов геополитически ред

0
0

„Метафорично казано, срещата в Хелзинки между президентите Путин и Тръмп показа, че това е само първата стъпка – важна и символична, от тектоничното разместване на световния ред”, посочи в Пловдив проф. Иво Христов, поканен да анализира най-коментираното събитие през последните 24 часа. Той се спря върху опитите да бъде възпрепятствана тази среща, която нарече „трагикомедия в три действия”.

По думите му сагата „Новичок”, целяща да убеди световната общност в „злонамерените попълзновения на злия кагебист Путин и неговата агентура на свещената британска земя”, проработи само на първо четене. „Имаше и второ действие – Световното първенство по футбол, което отдавна не е само спортно , но и геополитическо събитие. И неслучайно Путин подари топка на Тръмп, с което метафорично му каза: „Топката е в твоето поле!”, коментира проф. Христов. Преди това той откри символика  и в избора на мястото на самата среща на двамата лидери, като подчерта, че в такъв тип мероприятия всяко нещо има специален смисъл. „Мястото не е избрано произволно.

По време на Студената война Финландия беше онази неутрална зона, както и Австрия, където се извършваха контактите между представителите на двата противостоящи лагера.”, обясни геополитическият анализатор. Той припомни историческото минало на скандинавската държава като бивша руска провинция, известна като Велико княжество Финландия, чийто велик княз е самият руски император. Дворецът на финландския президент днес всъщност е бил дворец на руския император. Фигуративно казано, Путин прие Тръмп на своя историческа, културна, ментална територия, само на 300 км. от родния си Санкт Петербург, стана ясно от думите на проф. Христов. Според него от екипа на Тръмп са калкулира всички атаки, които последваха срещата му с руския президент, а това означава, че стопанинът на Белия дом се чувства по-уверен в собствената си власт. „Зад Тръмп стоят сили, които са не по-малко мощни от неолибералния фронт, който се опитва да торпилира всяко негово действие”, обясни социологът.

Това са стари бизнеси и индустрии, които искат Америка да бъде велика, а Доналд Тръмп спечели с обещанието „America First”. Проф. Христов припомни предизборните заявки на американския президент да спре деиндустриализацията на САЩ и да преразгледа всички международни правни актове и организации, в които САЩ участват и от които губят. Според екипа на Тръмп такива са СТО, НАТО, Трансатлантическото  и Тихоокеанското споразумения. „Империята се разпада в онзи момент, когато разходите от експанзията станат повече от ползите от поддържането й. САЩ много отдавна са на това ниво.”, посочи Иво Христов, обобщавайки причината, Тръмп да заяви, че Америка ще премине към двустранно сътрудничество и двустранни контакти. „Предишната администрация в Белия дом „проспа” възхода на Китай и в един момент Поднебесната империя се оказа втора икономика, която паразитира, както Тръмп се изразява, върху американския научно-технически прогрес.”, каза проф. Христов. Предполага се, че до 2025-2030 година Китай ще излезе на „оперативния простор” и няма да може да бъде спрян. „Това от своя страна предопределя съвършено друга външна политика, която от екипа на Тръмп са започнали да реализират. Тя е много проста и е от времето на Рузвелт. „Преждевременната” му кончина не даде възможност да бъде разгърната в следвоенното сътрудничество между Русия и САЩ за сметка и върху „костите” на Британската империя.

Буш старши също настояваше за сътрудничество и колаборация с руснаците. Сега е третият опит и самият Тръмп каза, че няма никаква причина в това Русия и САЩ да бъдат врагове.”, обясни проф. Христов и потърси по-дълбоката, скритата причина да се иска сътрудничество с Руската федерация. Зад обективните обстоятелства, че няма непреодолими различия между двете ядрени държави и че трябва да се зачитат законните интереси на Русия, в т.ч. и геостратегически такива, анализаторът съзря „втори план” – ще се направи опит Русия да бъде вербувана от САЩ при един бъдещ сблъсък с Китай, който не може да бъде спрян без нея.

„В момента Русия се намира в уникалното положение да бъде балансьор между Китай, с който е в стратегически съюз, и САЩ, които се опитват да разрушат този съюз, предлагайки „захарчета” – Украйна , Сирия, Прибалтика, ядрено разоръжаване.”, посочи проф. Христов. Той изтъкна, че същата позицията Русия има и в Близкия Изток между Израел и Иран.

Затова през последния месец  Нетаняху два пъти беше в Москва, а резултатите от неговите совалки са такива, че сирийската армия излезе на йорданската граница, стигна до Голанските възвишения и в момента ликвидира „бандата”, известна като „бойци срещу Асад”. Според  проф. Христов ставащото показва, че не винаги най-мощната икономическа сила е най-ефикасната. „Русия на Путин е с една десета от силата на СССР, но водейки далеч по-умна политика и балансирайки върху противоречията на световните политически врагове, се върна като ключов и незаобиколим играч на световната сцена. Путин, метафорично казано, “държи златната акция на световното казино”, смята геополитическият анализатор.

Източник: КРОСС