Home Политика Стефан Янев: Подготвили сме Бюджет 2022
Стефан Янев: Подготвили сме Бюджет 2022

Стефан Янев: Подготвили сме Бюджет 2022

0
0

Служебният министър – председател Стефан Янев даде своебразен отчет на двете правителства, които ръководеше през последните месеци.

От думите му стана ясно, че служебното правителство е подготвило проектобюджет за догодина и ще го предложи на новото мнозинство. Законът не упоменава какъв вид правителство трябва да подготви бюджета, но е постановил срокове. Затова служебният кабинет е подготвил негов базисен план, по които парламентът да дебатира, заявиЯнев.

След това изброи дадените от правителството обещания и изпълнените задачи. Обещах на българските граждани, че докато съм премиер, няма да налагаме локдауни, обещанието го изпълних. Целта на служебното правителство е била да се запази функционирането на държавата и в същото време да не се стига до претоварване на болниците, за да могат нуждаещите се да получават адекватна помощ. Стефан Янев смята, че правителството се е справило със ситуацията.

Увери също, че няма да се въвежда задължително, нито принудително ваксиниране.

Янев отговори на въпрос за това дали министрите от служебния кабинет са ваксинирани – „няма неваксинирани министри“.

Румен Радев нито веднъж не се е месил пряко в работата на правителството, подчерта служебният премиер.

Стефан Янев би обмислил покана за участие в редовно правителство. Името му преди дни се завъртя като евентуален министър на отбраната. Той обаче поясни днес, че към момента никой не е отправял към него подобни покани.

Той каза още, че служебният кабинет има подготвени няколко законопроекта, свързани с изкореняване на корупцията. Ще ги внесе в новия парламент.

По темата за спора със Скопие, Янев заяви: „България няма да отстъпи от позицията си за Република Северна Македония, защото тук става въпрос за български национални интереси, а също и за основни европейски правила, касаещи правата на гражданите на ЕС“. По думите му в момента служебното правителство прави опити да обясни тази позиция на европейските ни партньори, защото досега тя не е била комуникирана достатъчно добре.

Премиерът подчерта, че наследството от двете служебни правителства, които оглави, ще бъде, че почти във всеки сектор има смислен анализ какво е реалното състояние и какво може да се подобри в него.

Източник: duma.bg