Home Общество Столичани да бъдат спокойни за своите водни ресурси
Столичани да бъдат спокойни за своите водни ресурси

Столичани да бъдат спокойни за своите водни ресурси

0
0

Проблемът на Перник няма да се прехвърли на София, ние ще използваме транзитно ВиК инфраструктурата на столицата. Това каза кметът на Перник Станислав Владимиров пред БНТ.

В събота беше предложено Перник да взима вода от София. Според кмета на Перник Станислав Владмиров това предложение е най-доброто. „Това дава спокойствие, че няма да изпаднем в още по-голяма криза, това дава възможност за по-бързото пълнене на яз. Студена“.

По негово мнение проблемът няма да се прехвърли от Перник в София. Той обясни, че ще се използва транзитно ВиК структурата на столицата.

Станислав Владимиров каза още, че столичани трябва да бъдат спокойни, че перничани няма да ползват от техните водни ресурси.

Той обясни, че водоподаването ще е в много малък обем и няма как да повлияе на ВиК инфраструктурата на София. Става въпрос за количества от 300-350 литра.

Станислав Владимиров: Нормално е между два съседни града да има такъв тип връзки. Двата града са много тясно свързани икономически, нормално е и ВиК инфраструктурно. Тази връзка ще е реверсивна. Може да се наложи някога да се подава вода от яз. Студена към Столична община.

Кметът обясни, че няма да има увеличение на цената на водата за перничани.

ВиК дружеството в Перник вече има нов управител, с когото кмета се е срещнал.

Станислав Владмиров: „Много аварии се отстраниха последните месеци. Следващите няколко дни започва и подмяната на подземната ни инфраструктура с цел да се намалят загубите на питейна вода по улиците на Перник.“

Кметът продължава и със срещите си с ръководството на „Стомана“. От там са изразили притеснение, че при по-ниски температури техните сондажи няма да могат да доставят необходимата вода за нуждите на предприятието.

В събота е бил обсъден вариантът да се ползва вода от яз. Пчелина.

За сега няма риск от стачка на работниците на „Стомана“.