Home България Страната е на 18 – то място в света по поскъпване на жилищата
Страната е на 18 – то място в света по поскъпване на жилищата

Страната е на 18 – то място в света по поскъпване на жилищата

0
0

България се изкачва с две места в индекса на консултантската компания Knight Frank за ръста на цените на жилищата през първото тримесечие на 2019 г. Страната ни е поставена на 18 – то място от 56 държави, след като през четвъртото тримесечие на миналата година заемаше 20 – то място, въпреки отчетеното забавяне на повишаването на цените до 5,5% на годишна основа спрямо 6,3% в края на 2018 г.

На шестмесечна база цените на жилищата у нас отбелязват повишение от 1,7%, а спрямо четвъртото тримесечие на миналата година са нараснали с 0,9%.

За второ поредно тримесечие Словения оглавява класацията на страните с най – бързо растящи цени на жилищата с повишение от 18,2% за година. Шест от страните в топ десет се намират в Европа. Унгария, която заема 7 – мо място в индекса с ръст на цените от 9,2% се появява за четвърти пореден път в топ десет. Латвия се нарежда след Словения с ръст на цените на жилищата от 11,9%. В първата десетка попадат още Малта, Чехия, Люксембург, Мексико, Тайван, Колумбия. Преди България са още Индия, Холандия, Русия, Словакия, Литва, Португалия и Естония.