Home България Студен уикенд, после по – топло време през седмицата
Студен уикенд, после по – топло време през седмицата

Студен уикенд, после по – топло време през седмицата

0
0

Студеното време, което се настани над страната, ще се оттегли следващата седмица и отново ще се затопли. Това показват средносрочните модели за времето, представени в „Дарик кафе“.

През почивните дни – и в събота, и в неделя, обаче ни очакват изключително ниски сутрешни температури – до минус 12 – минус 14 градуса на места северно от Стара планина.

С изтеглянето на средиземноморския циклон на изток ще настъпи промяна в атмосферната циркулация. Зимата ще се оттегли на север. Атмосферната циркулация се преориентира от запад на изток и във вторник и сряда ще се усилва западният вятър, а на места е възможно за кратко дори да превали.
Зимният пристъп най-късно ще се оттегли от Северна България, където и снежната покривка в момента е най-дебела. И там обаче в началото на следващата седмицатемпературите ще се повишат и снегът постепенно ще се топи.

Над цялата страна минималните и максималните температури ще се повишават, като в средата на следващата седмица на юг от Стара планина е възможно градусите да скочат дори до 10 над нулата.

Ново по-сериозно влошаване на времето е възможно да настъпи след 10 декември, когато отново ще се активизират средиземеноморските циклони, показва още анализ на данните от прогностичната карта.

Източник: Дарик