Home Общество Сурва по селата от Пернишка община ще има, Фестивалът официално е отменен
Сурва по селата от Пернишка община ще има, Фестивалът официално е отменен

Сурва по селата от Пернишка община ще има, Фестивалът официално е отменен

0
0

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ окончателно отпада от културния календар на Перник за тази година. Традицията на Сурва по селата на територията на общината обаче ще бъде проведена при спазване на противоепидемичните мерки. Това стана ясно след срещата на кмета на Община Перник Станислав Владимиров с премиера Бойко Борисов и представители Националния оперативен щаб за борба с COVID -19, проведена днес.

„По отношение на сувракарските празници благодаря на кмета на Перник, че направи предварителни консултации. Големият фестивал ще бъде отменен, но традицията в пернишките села ще бъде спазена“, каза доц. Ангел Кунчев на пресконференция след срещата. „Убедени сме, че няма да поставим под съмнение здравето на хората, които организират и присъстват на празника в отделните села, защото ще бъдат взети мерки“, добави той. Главният държавен здравен инспектор уточни, че до края на седмицата ще бъде проведена среща, на която ще бъдат обсъдени и приети мерките за провеждане на празника в селата на община Перник. Ще се носят маски, ще има отстояние, така че хората да могат да спазят този чудесен обичай, без това да им създава каквито и да е грижи. Доц. Кунчев подчерта, че къщите в селата няма да бъдат обикаляни от сурвакарските групи.

Кметът на Община Перник Станислав Владимиров заяви, че не може да забрани спазването на традицията на Сурва по селата, която е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. „В Перник да забраниш Сурва е все едно да забраним Великден и Коледа. Няма как да стане и не е редно. Освен това, дори да има заповед, хората няма да я спазят“, смята Владимиров. Той обяви, че края на седмицата ще бъде проведена среща на общинския оперативен щаб с РЗИ, на която да бъдат изяснени мерките, които трябва да съблюдават участниците и зрителите в традиционните сурвакарски игри. Ще бъдат осигурени и отговорници, които да се грижат за спазването на мерките.

Снимка: Daniel Andonov Photography