Home Култура и изкуство Съкровищата на Пернишко: каменната икона с двуглавия орел
Съкровищата на Пернишко: каменната икона с двуглавия орел

Съкровищата на Пернишко: каменната икона с двуглавия орел

0
0

Продължаваме да публикуваме поредицата за съкровищата на Регионалния исторически музей от неговата фейсбук – страница.

Днес ви запознаваме с Каменната икона.

Съхраняваната във фонда на РИМ – Перник каменна икона е с размери 50х55 см. Изработена е от жълт пясъчник, с почти квадратна форма и кобилично извит горен край. В центъра, в окръжност, е изобразен двуглав орел, поддържан от два ангела. Над орела, между две черкви, е изобразен св. Никола с кръст в дясната ръка. Под орела са представени два елена, храсти и клонки. От издълбания в кобиличния край надпис става ясно, че иконата е изработена през 1853 г. от майстор Стоимен от с. Лобош.
Този паметник произхожда от манастир „Св. Никола Мрачки“, който се намира на 2,5 км източно от с. Пещера, Радомирско. Манастирът, познат и като Ореховски, съществува още от времето на Второто българско царство(ХІІ – XIV век). През 1347 г. е издадена грамота от цар Иван Александър, с която на обителта се даряват имоти в Софийско, Радомирско и Дупнишко. През XVІ век, по време на Османското робство, манастирът запустява. Възстановен е през 40-те години на ХІХ век от свещеник Симеон от с. Лева река, който се установява в обителта със сина си Стамен.
С традиции от времето на Първо и Второ българско царство, каменната пластика е широко разпространена през XVІІІ и ХІХ век. С каменни релефи се украсяват черкви, частни домове, мостове, чешми. Силно застъпена е и при надгробните паметници. Каменната украса разполага с богат набор от изображения – на светци, ангели, животни, фантастични същества, предмети от бита, небесни светила – като всяко има определен смисъл и предназначение.
В Пернишко релефи са изваяни върху фасадите на църквите „Св. Димитър“ в гр. Радомир, „Св. Богородица“ в с. Извор, Радомирско, „Св. Архангел Михаил“, с. Студена, „Св. Теодор Стратилат“, с. Боснек, „Св. Богородица“, с. Костуринци, „Св. Илия“, с. Дивля.
Срещат се, макар и рядко, каменни плочи с иконографски изображения, които са предназначени за взиждане в стени, а други пък се използват както рисуваните икони. Такава функция има и пещерската икона. Каменни икони са известни от Соколския манастир – „Св. Богородица живоносен източник“ и две икони на св. Георги от манастира „Св. Георги“ в гр. Поморие.

Милена Карамфилова, РИМ Перник