Home Свят Терористичен акт в Санкт Петербург, има загинали
Терористичен акт в Санкт Петербург, има загинали

Терористичен акт в Санкт Петербург, има загинали

0
0

Взрив разтърси метрото в Санкт Петербург, Русия, има 9 загинали и над 45 ранени, съобщава Информационният център на Националния терористичен комитет на Русия.

„По предварителни данни в резултат на взрива в санктпетербургското метро са загинали девет души. Наранявания, включително тежки, са получили над 20 души. На всички пострадали се оказва медицинска помощ“, се казва в първата официална позиция на властите.
По-рано представител на руските служби за спешни ситуации съобщи за 10 загинали. НАК обаче предупреди медиите, че е недопустимо да разпространяват догадки за взрива в метрото на Санкт Петербург.

„Искаме да предупредим всички средства за масова информация в никакъв случай да не разпространяват догадки и предположения. Това внася напрежение сред гражданите. Чух съобщения, че не бил един взрив, а няколко, но ние не разполагаме с такива данни“, заяви ръководителят на Информационния център на НАК Андрей Пржездомски в ефира на канал „Россия-24“.

Той отбеляза, че антитерористичният комитет съобщава точна и проверена информация. „Скоро ще разпространим съобщение за събитията. Бих искал да се ръководим по реална информация“, призова Пржездомски, цитиран от БТА.

Държавният департамент на САЩ призова живеещите в Русия американци да се свържат с близките и роднините си след взрива в метрото на Санкт Петербург. Апелът е отправен на страницата на американското външнополитическо ведомство в социалната мрежа Туитър.

Това е първата подобна атака в метрото на Санкт Петербург, с което всеки ден пътуват над 2 млн. души.

Все още никоя организация, включително забранената в Русия ИДИЛ, не е поела отговорност за атентата. Според пътник, който твърди, че е видял атентатора, той е бил с „неславянски вид“.

Президентът на България Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до руския си колега Владимир Путин.

Властите в Санкт Петербург обявиха тридневен траур, а президентът Владимир Путин не бе допуснат до взривената метростанция от руските специални части.

В социалната мрежа Фейсбук вече се разпространява съболезнователен хаштаг #яРоссия.

Снимка: Россия – 24.