Home Перник ТЕЦ „Република“ символично стана музей
ТЕЦ „Република“ символично стана музей

ТЕЦ „Република“ символично стана музей

0
0

Демонстрацията се състоя в Перник, защото в града се намира най-старата функционираща въглищна централа в България и в Европа, обясниха от „Грийнпийс” – България за БНР.

От екоорганизацията настояха да започне широк обществен дебат за бъдещето на енергийната система на България, иницииран от министър-председателя, министъра на енергетиката и министъра на околната среда. „Вярваме, че България може да се откаже от въглищата, като едновременно с това може да отдаде необходимото уважение на тази индустрия, изиграла толкова сериозна роля за развитието през 20 век. България е единствената държава в Европа, в която разговорът за енергийна трансформация все още не е започнал и е време това да се промени.“ – заяви Десислава Микова – координатор на кампанията „Климат и енергия“ на „Грийнпийс“ – България. Тя допълни, че възможност за такъв дебат и за конкретна финансова подкрепа дава Платформата за въглищни региони в преход на Европейската комисия. България е единствената държава в ЕС, която все още не е част от тази платформа, каза Микова.

В демонстрацията в Перник се включиха 20 активисти от България, Румъния, Хърватия и Унгария, които се застъпиха за правото на чист въздух и за справедлив преход отвъд въглищата.