Home Общество Тонове мъртва риба в язовир „Пчелина“
Тонове мъртва риба в язовир „Пчелина“

Тонове мъртва риба в язовир „Пчелина“

0
0

Голямо количество умряла риба са намерени край язовир „Пчелина” до Перник. Причината за това все още не е ясна, предаде бТВ.

Според местни рибари, които доброволно охраняват и почистват язовира, в продължение на четири месеца река Струма е текла в различни цветове – червена, жълта, имало и пяна.

Алармирахме и РИОСВ, и Басейнова дирекция, никой не обърна внимание. Тази вода се вливаше в язовира и в един момент бомбата гръмна. В момента има тонове измряла риба„, обясниха те..

Народният представител Станислав Владимиров е подавал сигнали за замърсяването на река Струма и конкретно за язовира.

„Аз съм задавал доста въпроси на министъра на околната среда и водите и той отговаря уклончиво за това кой е виновен река Струма да тече в различни цветове. И сега съм задал въпрос за умрялата риба, и се надявам този път министър Нено Димов да дойде в Перник и да види”, каза Станислав Владимиров.

Той посочи, че по поречието на Струма има много предприятия, и извършителят не е ясен.

Областният управител на Перник Ирена Соколова заяви, че сигнал е имало за умряла риба по поречието на река Струма, а не в язовир „Пчелина”.

Проверката на язовира е показала, че има занижени нива на кислород в дълбочина на язовира, пробите още се обработват, каза тя. Сигналът за реката е след изтичане на миещи препарати от един от цеховете, обясни Ирена Соколова. По думите й, тогава е установено наличие на сапонини.

От Басейновата дирекция също посочиха, че пробите показват много ниско ниво на кислород и висока температура.

Източник: News.bg