Home България Тристранният съвет не прие предложението на БСП за намаляване ДДС на хляба
Тристранният съвет не прие предложението на БСП за намаляване ДДС на хляба

Тристранният съвет не прие предложението на БСП за намаляване ДДС на хляба

0
0

Националният съвет за тристранно сътрудничество не одобри предложението на БСП за намаляване на ДДС на хляба. АИКБ (Асоциацията на индустриалния капитал) не подкрепя подобни действия.

Васил Велев изтъкна, че в държавата фукнционира добра данъчна система. Той подчерта също така, че ДДС е основен източник на приходи в бюджета. Според Велев, ако ДДС бъде намалено, няма да паднат цените за потребителите, а само ще се увеличи печалбата за производителите.

Българска стопанска камара смятат, че левицата не е направила добра оценка на въздействието и че подобен законопроект трябва да бъде първо подложен на широка дискусия. КРИБ също не подкрепи предложението на БСП с обосновката, че няма достатъчно аналитични данни. Другите работодателски организации, както и КНСБ не подкрепиха социалистите.

Георги Гьоков, депутат от БСП и един от вносителите на законопроекта, заяви, че от Столетницата искат да падне ставката и за лекарства, които са едни от най – скъпите в Европа. Според него не е логично при намалено ДДС да не се намали и крайната цена.

Министрите Горанов и Караниколов също обявиха, че са против намаляване на ДДС.