Home Перник Три пътни участъка на територията на област Перник ще бъдат ремонтирани
Три пътни участъка на територията на област Перник ще бъдат ремонтирани

Три пътни участъка на територията на област Перник ще бъдат ремонтирани

0
0

Това стана факт след проведената среща на областния управител Ирена Соколова и председателя на управителния съвет на Агенция пътна инфраструктура Дончо Атанасов.

Двамата, заедно с директора на Областно пътно управление Перник Румен Сачански, обсъдиха състоянието на пътната инфраструктура на територията на областта и договориха поетапното рехабилитиране и подобряване на важни пътни участъци.

След дългогодишни усилия, най-накрая ще бъде направен цялостен основен ремонт на пътя Рударци – Кладница. Вече е обявена и обществена поръчка за избор на изпълнител, който да направи ремонта от км 0+000 до км 9+339. Предвижда се изпълнение на студено рециклиране, подобряване на отводняването на пътя, монтаж на ограничителни системи, пътни знаци, маркировка и др..

По време на срещата областният управител настоя да бъдат разгледани и изготвените проекти за рехабилитация на участъци от път І-6 „Гюешево – София“ и на път ІІІ-811 „Богьовци – Сливница – Ракита – Брезник – Пали лула“.

По първия проект ще бъдат ремонтирани участъците от км 34+385 до км 67+300 и от км 87+717 до км 101+824. Единият участък е от пътен възел Даскалово до граница с ОПУ – София, което означава, че пътят Перник -София през Владая вече ще бъде изграден и възстановен. Ще бъде подменена пътната настилка, отводнителните съоръжения, пътните знаци и ще бъдат направено нови банкети.

На територията на ОПУ -Перник е и отсечката от граница с ОПУ – Кюстендил /км 43+300/ до Автогара Радомир /км 67+300/.

Другият път свързващ областите Перник и София през Брезник, за който Соколова се застъпи, ще бъде ремонтиран от км 0+000 до км 9+810 и от км 10+590 до км 43+300. Участъкът на територията на ОПУ – Перник е в сравнително добро състояние и е от км 26+930 до км 43+300, докато на територията на ОПУ – София пътят е в незавидно такова.

Това означава, че ремонтът на пътя Брезник -Сливница стартира и Област Перник ще има нов съкратен маршрут към София област и КПП-то с излаз към Сърбия.

„Преговорите за подобряване на условията за пътуване на територията на областта ще продължават. Като част от Областната стратегия за развитие, предстоят важни разговори за реновирането на още ключови пътни обекти, реализацията на които се подготвя и очаквам да станат факт през следващата година“ сподели областният управител след срещата в АПИ.