Home България Цената на тока може да се вдигне от такса „енергийна ефективност“
Цената на тока може да се вдигне от такса „енергийна ефективност“

Цената на тока може да се вдигне от такса „енергийна ефективност“

0
0

Такса енергийна ефективност в цената на тока е единият начин да се изпълнят изискванията за енергоспестяване, които са 20% от крайното енергийно потребление за България до 2020 г. Това обаче би довело до поскъпване на електроенергията. За да не стане това, е нужно да се промени начинът за отчитане на вече изпълнени мерки за енергийна ефективност, каза Калина Трифонова, представител на Националната енергийна камара, по време на дискусия за Интегрирания национален план за енергетика и климат.

България е приела схемата на задължени лица, това са търговци на ток и на топлинна енергия, които имат индивидуални цели. Този модел е приет от 17 държави в ЕС, но в някои изпълнението на целите е вкарано в цената на тока.

Не искаме въвеждане на такса енергийна ефективност, но в крайна сметка може да се стигне дотам, каза пред журналисти Трифонова. Камарата настоява да се допусне енергоспестяващи мерки на индустрията и битовите потребители, които не са задължени лица, да се признават и със спестената енергия да се намалява националната цел, а оттам и индивидуалните. Единственото, което досега е признато и с него е намалена целта за спестяване, е националната програма за саниране. В някои държави има по 200 признати алтернативи, каза още Трифонова.

Зам.-министърът на икономиката Жечо Станков заяви, че не се обмисля въвеждане на такса енергийна ефективност в цената на тока. Председателят на КЕВР Иван Иванов каза, че това не е казус на регулатора, но ако се стигне до него, ще се признават само вече направени разходи.

Както е известно, ЕК изпрати уведомително писмо до България, че не изпълнява целите за енергийна ефективност. Това е първата стъпка, втората е мотивирано становище, а третата е сезиране на Съда на ЕС.

Източник: в. ДУМА