Home Общество Церемония по случай 180 годишнината от рождението на Васил Левски
Церемония по случай 180 годишнината от рождението на Васил Левски

Церемония по случай 180 годишнината от рождението на Васил Левски

0
0
С тържествена церемония Перник отбеляза 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Тържественото честване събра десетки граждани, които с минута мълчание почетоха безсмъртното дело и живота на националния герой, дал живота си за освобождението на България.
Пред паметта на Апостола на свободата се преклониха зам.-кметовете Денислав Захариев и Йордан Павлов, кметът на кв. „Изток“ Емил Костадинов, народни представители, председателят на ОбС Иво Савов,  общински съветници, представители на общинската администрация, политически партии и граждани.
В знак на признателност те поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на Васил Левски. Почетният караул се изпълни от представители на местното дружество „Традиция“, които бяха облечени в опълченски униформи. Прозвучаха стихове и песни, посветени на този най-велик син на майка България.
„Всеки българин познава себеотрицанието и пословичната скромност на Апостола, граничещи с аскетизъм. Всеки българин знае и може да продължи онази съкровена, но велика мисъл: „Ако спечеля – печеля за  цял народ, ако загубя – губя само себе си“. И днес, след близо две столетия, Левски е в умовете и сърцата ни. Една неканонизирана, но най-чистата и свята икона на българския дух“, сподели пред присъстващите водещата на церемонията Миглена Димитрова.
Васил Левски, Апостолът на свободата, става един от идеолозите на българската национална революция.  Той е роден на 18 юли (по стар стил 6 юли) 1837 г. в планинското и занаятчийско Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Караиванова.
Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация.  До края на 1871 г. успява да конструира мрежа от революционни комитети, обединени в цялостна и единна революционна организация. Васил Левски е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Обесен е на 19 февруари 1873 години.