Home Общество ЦИК показа бюлетината за изборите
ЦИК показа бюлетината за изборите

ЦИК показа бюлетината за изборите

0
0

От Централната избирателна комисия дадоха подробности за организацията около предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 октомври.

Беше показана и бюлетината, с която ще гласуваме, както и демоверсията на софтуера за изборите.

„Заявлението за гласуване по настоящ адрес се подава до общинската администрация, където е регистриран настоящият адрес. Може и електронно. До 17 септември изтича срокът и на хората с увреждания, които не могат да гласуват в изборно помещение. Те могат да подадат заявление за образуване на подвижна секционна избираема комисия“, обясни заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

„6631 са кандидатурите в тези избори. Имаше 9 кандидати, регистрирани в 3 района и заличихме регистрацията в последния район. Заличени са регистрациите на 7 кандидати с двойно гражданство“, допълни Матева.

По думите ѝ на 10 септември всички машини ще бъдат доставени в областните управи.

„Има много сигнали от избиратели, които са подали заявления за гласуване извън страната, с въпроси защо се публикуват трите им имена на страницата на ЦИК и дали това не е нарушение. ЦИК има законово задължение всяко подадено заявление за гласуване извън страната незабавно да се публикува на интернет страницата на ЦИК“, разясни Матева.

„На 6 срещу 7 септември приключи срокът за подаване на такива заявления. Много е вероятно комисията още днес да вземе решение относно разкриването на избирателни секции извън страната“, допълни говорителят на ЦИК Цветозар Томов.