Home Общество Членове на РИК и СИК ще могат да се ваксинират, ако желаят
Членове на РИК и СИК ще могат да се ваксинират, ако желаят

Членове на РИК и СИК ще могат да се ваксинират, ако желаят

0
0

Ваксинационният план ще бъде изменен и в третата фаза ще бъдат включени всички участници в изборния процес. Става дума за членовете на секционните избирателни комисии, на мобилните избирателни комисии, членовете на РИК и ЦИК.

Това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на свиканото от премиера правителствено съвещание:

„Да им дадем възможност при желание от тяхна страна да бъдат ваксинирани. Ще осигурим достатъчно количество от необходимите от тях ваксини и те ще бъдат ваксинирани. За тази цел в сряда ще внеса предложение за изменение на ваксинационния план“.

Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че амбицията е цялата изборна администрация – или около 80 хиляди души, да бъдат ваксинирани ако желаят.

Вицепремиерът Екатерина Захариева съобщи, че до момента е получено съгласие от 33 държави за разкриване на избирателни секции, като част от тях са с голяма концентрация на българска общност.

Тя подчерта, че се полагат усилия да не се разкриват по-малко секции в сравнение с предходните избори, но посочи, че датата 4 април, когато е католическия Великден, създава допълнителни затруднения :

„Голяма част от държавите, за да ограничат евентуално разпространение поради многото почивни дни, ограничиха пътуванията точно заради празниците между регионите в съответните страни. Надявам се това да не се случи, но не можем да предвидим от сега дали все пак това не е някаква опция“.