Home Общество Ще помогне ли София на Перник
Ще помогне ли София на Перник

Ще помогне ли София на Перник

0
0

Продължава заседанието в Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране на Столичния общински съвет. То се провежда в зала 1 на Столична община и е по предложението на правителството към Столичен общински съвет (СОС) за съгласие за възмездно преминаване през ВиК инфраструктурата на Столична община на вода към Перник. Така столицата ще подпомогне облекчаването на водната криза в съседния град.

Очаква се утре да има извънредно заседание и на пернишкия Общински съвет.

Заседанието се излъчва на живо по Канал 3.

Целта е с изградената байпасистема е Перник да получи вода от водосбора на Белмекен, през яз. „Бели Искър“, и да стигне до града през столичната преносна мрежа.

Присъстват кметът на Перник Станислав Владимиров, министрите Петя Аврамова (на регионалното развитие и благоустройството), Емил Караниколов (на икономиката), адашът му Емил Димитров (на водите и екологията), представители на „Софийска вода“.

„Риск за водоснабдяването на София няма да има, ще подкрепя само решение, което дава 100-процентова гаранция за софиянци. Това каза кметът на града Йорданка Фандъкова при откриването на заседанието на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране.

„Ако имаме възможности да помогнем на хора, които бедстват на няколко километра от нас, сме задължени да го направим, но, разбира се, няма да допуснем една криза да се решава с потенциална друга криза”, каза столичният кмет и благодари на колегата й от Перник Станислав Владимиров, че присъства на заседанието.

Фандъкова заяви, че за нея интересът на софиянци е на първо място. „Пред тях е моята отговорност и няма да допусна дребни политически спекулации на тази тема“, каза тя.

Очаквайте подробности.