Home Общество Язовир „Пчелина“ няма как да захранва „Стомана Индъстри“
Язовир „Пчелина“ няма как да захранва „Стомана Индъстри“

Язовир „Пчелина“ няма как да захранва „Стомана Индъстри“

0
0

По повод ситуацията с водата за „Стомана Индъстри“ в сутрешния блок на БНТ гостува Антон Петров, член на Управителния съвет на металургичното предприятие.

Ако „Стомана“ не взима от язовир „Студена“, кой ще плаща сметките и какво ще стане с ВиК-Перник?, попита той.

Антон Петров, член на УС на „Стомана Индъстри“: Ако „Стомана“ не взима от яз. „Студена“, кой ще плаща сметките? Знаете ли, че 2,5 млн. лева са фактурирани. От тези 2,5 млн. 700 хиляди са на „Стомана“. Ако „Стомана“ не плаща тази сметка, знаете ли какво ще стане с ВиК-Перник.
Когато „Стомана“ плаща, защо да не й дадем повече да плати.
Той коментира искането на синдикатите да бъде разрешено на завода да ползва 5-6 хиляди кубични метра вода от язовир „Студена“ в случай на замръзване на алтернативните източници.
„Такъв е периодът – зима е. Ако замръзнат другите водоизточници, металургичното оборудване не може да бъде спирано и пускано лесно – това е огромна машина. Трябва да има някакво аварийно водоснабдяване“, заяви Петров.
„Откакто придобихме „Стомана“, една от основните ни дейности беше да оправим водния цикъл на предприятието. Бяха инвестирани над 20 млн. лева още тогава, за да няма течове“, каза още той.
Антон Петров: Само в последните 10 години от 4,5 млн. кубика сега сме стигнали да ползваме 650 хил. кубика на година. Ние ползваме под 3% от водата на Перник, когато не използваме нашите водоизточници, а ползваме водата от яз. „Студена“.
Предприятието използва всичките водоизточници, които има на територията си, включително нови сондажи, подпочвени води, заустване на дъждовните води, добави той. Най-вече оборотните води на „Стомана“ се пречистват и се вкарват в производствения цикъл на предприятието.

Яз. „Пчелина“ не може да водоснабдява на „Стомана“, каза Антон Петров.

Антон Петров: „Лобош“ („Пчелина“) е под нивото на водоснабдяване на „Стомана“ – по-ниско е като надморска височина, и цялото оборудване, което е имало държавното предприятие „Напоителни системи“ някога като помпи, тръби, е откраднато и то не съществува от десетилетия. Така че този водоизточник няма как да стигне до „Стомана“.

Източници: БНТ, сайта Епицентър.