Home Политика 130 години идея и битка за социална справедливост
130 години идея и битка за социална справедливост

130 години идея и битка за социална справедливост

0
0

Пернишките социалисти отбелязаха 130-годишнината от началото на организираното социалистическо движение в България. Създадената от „чучулигите“ на Димитър Благоев политическа партия десетилетия наред брани идеите за социална справедливост и солидарност, отстоява интересите на трудовия човек, държи неизменно ръката си на пулса на обществените проблеми.

Дискусията бе организирана от Областния съвет на БСП и бе открита от неговия председател Валентин Петков. Водещ на събитието бе Стефан Кръстев, общински председатеол на левицата в града. Дни по-рано и младежката организация на партията отбележи юбилея, като почисти и облагороди паметна плоча на пернишкия комсомол.

В разговора бяха откроени поуките от дългия политически живот на БСП, отговорностите пред обществото и отстояването на лявата идея в новите политически реалности. Социализмът остана жива идея, защото отговаря на изконните интереси на хората за достоен живот, без експлоатация и тежки социални неравенства. Именно социализмът достигна до немислимите за днешния ден стандарти – безплатно образование и здравеопазване, подчертаха участниците в дискусията.

За знакови факти от историята на БСП говори дългогодишният директор на Регионалния исторически музей в Перник Огнян Аспров. Проф. Спаска Зафирова се спря на интересни моменти от развитието на социалистическото движение в Пернишкия край, аргументирайки със статистически данни за постиженията в материалната и духовната сфера по времето на социализма, както и на тежките социални диспропорции след промените през 1989г. Силата на партията е в това, че тя 130 години остана не встрани, а във времето на България, променяше себе си с динамиката на обществените процеси, без да изневери на основните човешки ценности – свобода, справедливост, солидарност, бе изводът, около който се обединиха пернишките социалисти.