Home България 474 млн. лв. – надпреварата
474 млн. лв. – надпреварата

474 млн. лв. – надпреварата

0
0

Парите са от Агенция „Пътна инфраструктура“ и ще бъдат за поддържане на републиканската пътна мрежа през следващите 5 години.

Общо 63 оферти са подадени в 6 – те обществени поръчки. Кандидатите са толкова много, тъй като всяка поръчка е разделена на няколко позиции – по области, за които фирмите участват поотделно, без ограничения. От големите строители отсъстват само „Джи Пи груп“ и „Главболгарстрой“.
Това е вторият опит на пътната агенция да възложи дейностите по превантивно, текущо и зимно поддържане на републиканската мрежа. След решение на Комисията за защита на конкуренцията, което установи редица допуснати грешки в документацията на предишните търгове, в началото на тази година те бяха прекратени. АПИ нанесе корекции в тръжната документация и обяви процедурите отново, като сега се отварят техническите оферти на кандидатите. През лятото се очаква да бъдат обявени и ценовите им предложения.

Настоящите договори за поддържане са за срок от 48 месеца, като бяха подписани между 2014 и 2016 г. Заради забавения избор на нови строителни фирми, които да отговарят за тази дейност, обаче се наложи старите споразумения да се удължат.

Кой участва

Най-много – за цели 10 области, наддава „Трейс груп холд“, като използва различните си подразделения. Навсякъде обаче дружеството участва чрез обединение както между свои, така и с други компании, като „Автомагистрали Черно Море“ например.

С по 6 кандидатури са „ПСТ груп“ и „Инфра експерт“, а с по четири – „Щрабаг“ и ВДХ. Всички те също са сформирали обединения.

На този фон изключително впечатление прави отсъствието на едни от най-големи строителни компании – „Джи Пи груп“, „Главболгарстрой“ и „ГБС – Инфраструктурно строителство“. От една страна, това може да се обясни с немалкото обекти, по които вече работят тези фирми, и липсата на достатъчно техника и кадри, за да поемат още. Но от друга, не е изключено именно това да са българските дружества, които ще бъдат използвани като подизпълнители при строителните дейности на новите газопроводи. Както е известно, продължението на „Турски поток“ през България беше спечелено от саудитската „Аркад“, а междусистемната газова връзка с Гърция вероятно ще се прави от регистрираната в южната ни съседка J&P Avax. Точно затова се очаква тежи чуждестранни фирми да ползват услугите и техниката на местни играчи за изкопните работи.

Как са разпределени парите

Най-скъпата обособена позиция е тази за област София – на стойност 47.9 млн. лв. без ДДС. Това е логично, тъй като дължината на пътната мрежа, за която АПИ отговаря там, е и най-голяма – над 1349 км. Следващите позиции, за които ще бъдат дадени най-много средства, са за област Бургас – 25.1 млн. лв., и за област Велико Търново – 23.2 млн. лв.

Това обаче са минималните разходи, които АПИ ще направи за поддръжка на пътната мрежа. Обичайна практика е по договорите на избраните фирми да се отпускат милиони допълнителни средства за непредвидени ремонти. През октомври например правителството отпусна цели 150 млн. лв. допълнително към строителните компании, сключили именно такива договори. Целта беше да се подсигурят обекти като пътя между София и Перник през Владая, източната дълга на околовръстния път на столицата, шосетата Димитровград – Хасково, Русе – Варна и др.

Източник: capital.bg

Image: http://infrastructureawards.bg