Home Спорт и здраве 50 години джудо в Перник!
50 години джудо в Перник!

50 години джудо в Перник!

0
0

Всички ние представители на общината, държавата, общественици сме длъжници на спорта в България. Това каза при откриването на изложба под наслов“50 години джудо в Перник“ заместник председателя на ОбС-Перник и президент на ВСК “Миньор“-Петър Първанов. Отбелязването на тези годишнини са много важни за историята на спорта, подчерта Първанов и продължи: “Миналата година чествахме 95 годишнината от създаването на волейбола в Перник, тази година отбелязваме 50 години джудо. Предстои през следващата 2019 година да почетем 100 годишнината на футбола в Перник и 60 години ръгби. Не трябва да забравяме основоположниците на тези спортове в нашия град, а да отдаваме заслуженото им признание, каза още заместник председателя на ОбС Петър Първанов.

Изложбата посветена на джудото бе подредена в регионалната библиотека Светослав Минков и съдържа фотоси, книги и публикации в местни книжни издания. Подготвят се материали  за нова книга, посветена на този спорт и на неговия основател в Перник-проф.Ангел Божичков.Това информираха от Инициативния комитет за отбелязването на 50 годишния юбилей на джудото в Перник. В изложбата бе показан и сертификата от Международната федерация по джудо на проф. Ангел Божичков, който е удостоен с най-високото спортно отличие-7-ми дан. Такова признание са получили само трима джудисти в България и за мен е чест, сподели самият проф. Божичков.

Официалното честване на 50 годишния юбилей на джудото в Перник ще се състои на 11 ноември от 11.00 часа в зала „Борис Гюдеров“.