Home Култура и изкуство 85-та годишнина от рождението на видния математик Михаил Сотиров бе тържествено отбелязана в Регионална библиотека
85-та годишнина от рождението на видния математик Михаил Сотиров бе тържествено отбелязана в Регионална библиотека

85-та годишнина от рождението на видния математик Михаил Сотиров бе тържествено отбелязана в Регионална библиотека

0
0

85-та годишнина от рождението на видния математик Михаил Сотиров бе тържествено отбелязана днес в Регионална библиотека „Светослав Минков”. Тържеството събра роднините, приятелите и колегите на математика, които споделиха спомени за него.
В голямата читалня на библиотеката бе подредена изложба, включващи материали за Михаил Сотиров, притежание на библиотеката, както и сборници, ръководства и помагала по математика, написани от него и предоставени от съпругата му Гюрга Китанова. На мултимедия бяха показани и снимки на математика от различни периоди в неговия живот, а водещ бе Иван Йорданов- бивш началник на инспектората по образованието в Перник, където дълги години Сотиров работи като инспектор по математика.
Сред гостите бяха заместник- кметът на Трън Катя Божидарова, писателят и общественик Цанко Живков, директорът на ОУ „Св. Иван Рилски” Бойко Свиленов, както и бившият директор на ПМГ Валентин Анков, с когото Сотиров издава в съавторство 4 помагала по математика.
„Михаил Сотиров е човек с висок морал, една нестандартна личност с широка душевна кройка, който имаше много приятели в живота. Той бе душата на математическото дружество в Перник като негов председател”- подчерта в словото си Иван Йорданов. Мили спомени и топли думи за математика споделиха негови приятели и колеги, а за внуците си Анжел, който е десетокласник в ГПЧЕ и по-малкия му брат- Михаил, той ще си остане човекът, който отдава целия си живот на математиката. Директорът на ОУ „Св. Иван рилски” Бойко Свиленов, който е инициатор на регионалното състезание по математика на името на Михаил Сотиров сподели, че ще бъде направено предложение до МОН, това състезание да бъде включено в Националния календар на министерството. На 24-ти ноември предстои в училището да се проведе шестото издание на регионалното състезание по математика.
Михаил Сотиров е роден на 19-ти ноември 1933 г. в малкото трънско село Ломница. Завършва физико-математическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски”, като негови преподаватели са били най-големите имена в областта на висшата математика по онова време. Работи като учител в трънската гимназия, където по- късно става и директор. От 1967г. до пенсионирането си работи като инспектор по математика в Инспектората по образование в Перник. Автор е на множество сборници, ръководства и помагала по математика. Член е на редколегията на списанията „Математика” и „Математика и информатика”.