Home ИЗБОРИ 2019 97 общини, 377 кметства и 31 района на балотаж в неделя
97 общини, 377 кметства и 31 района на балотаж в неделя

97 общини, 377 кметства и 31 района на балотаж в неделя

0
0

ЦИК е готова с организацията на втория тур в неделя, заяви говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев пред БНТ.

„Вчера и днес продължава транспортирането на бюлетините до областните и общинските центрове, така че да бъдат раздадени на секционните избирателни комисии и да се подготвят изборните помещения за нормално започване на изборния ден„, заяви Андреев.

В 97 общини, 377 кметства и 31 района ще има избор на кмет на втори тур.

В три кметства на балотаж ще се явят трима кандидати, тъй като вторият и третият са получили равен брой действителни гласове на първи тур. Това са кметствата Климентово, Радиново и Александрово, обясни Андреев. Ако двама кандидати получат равен брой действителни гласове и на балотажа, тогава се насрочват нови избори, каза Андреев.

На втория кръг от изборите също ще има квадратче „не подкрепям никого„, което се счита за действителен глас за избирателите. То няма да повлияе на резултата на всеки от кандидатите, тъй като там определящи са само действителните гласове за него, обясни говорителят на ЦИК.

Андреев предупреди, че заради изписването на само двама кандидати, бюлетината ще бъде доста по-къса и избирателите трябва да бъдат особено внимателни при гласуването. Той посъветва избирателите добре да я притиснат или да я сгънат повторно, защото има опасност при поставяне в урната да бъде разкрита тайната на вота.

Все още пристигат сигнали за нарушения на вота, като повечето от тях са във връзка с проведените вече избори. Като основен проблем в деня на вота остава агитацията. За такива нарушения пристигат най-много жалби и скандали, както и публикуване на данни от социологически проучвания.

И на втория тур изборните книжа за София ще се приемат в зала „Арена Армеец„. Очакванията са да е по-лека работата на Общинската избирателна комисия, тъй като няма да има протоколи за общински съветници. Най-често те създават проблеми при отчитането и има повече грешки заради елемента с преференции.

От направения анализ се вижда, че една голяма част от грешките са именно в отчитането на преференциите, тъй като често пъти те не са поставени правилно.

В ЦИК не са постъпвали сигнали за отказ на членове от СИК за отказ от присъствие в изборния ден, допълни Андреев.

Припомняме, че в Перник на балотаж се изправят Станислав Владимиров от БСП и Вяра Церовска от ГЕРБ.