Home Култура и изкуство „Багри от долините на Струма и Места“ могат да разгледат перничани в музея
„Багри от долините на Струма и Места“ могат да разгледат перничани в музея

„Багри от долините на Струма и Места“ могат да разгледат перничани в музея

0
0

Красивата етнографска изложба „Багри от долините на Струма и Места“ гостува в Регионалния исторически музей в Перник. Експозицията е съвместна на музеите в Брезник, Перник, Кюстендил, Банско и Гоце Делчев и показва традиционни облекла, тъкани и накити от Югозападна България, пише БНР.

Изложбата се организира на ротационен принцип, като всяка година гостува на различен музей. За първи път тя беше показана в Брезник през 2018 година, а Перник е вторият град в региона, чийто жители ще имат възможност да разгледат традиционните облекла, съхранявани във фондовете на петте музея.

Изложбата акцентира върху двата типа женско облекло в Югозападна България – саята и сукманът. Показани са и граовски литаци, сапаревскобански бръчник, белодрешен и чернодрешен костюм, кафтани, фустанели, шамии и др. „По облеклото е възможно да се определи семейното положение на жената. То може да бъде знак за пол, за възраст, за религия“, посочи етнографът в пернишкия музей Цвета Бакарска. Наред с носиите, изложбата представя ковани накити, губери, козяци, черги и различни предмети от бита на хората.