Home Общество Библиотеката отбелязва 120 години от рождението на Светослав Минков
Библиотеката отбелязва 120 години от рождението на Светослав Минков

Библиотеката отбелязва 120 години от рождението на Светослав Минков

0
0

120 години от рождението на патрона на Регионалната библиотека – писателят Светослав Минков, се навършиха на 4-ти февруари. С изложба на книги, снимки и материали от периодичния печат, библиотеката отбелязва годишнината. Изложбата е подредена в голямата читалня на книгохранилището. Писателят става патрон на пернишката библиотека през 1983г. Решението за това е на Окръжния народен съвет в Перник и е взето година след като пернишката библиотека е удостоена с орден „Кирил и Методий”- първа степен по повод 25-та годишнина от създаването й.

В изложбата са представени някои от най-известните произведения на писателя, наричан „баща на българската фантастика”, сред които безспорно най- известен е разказът „Дамата с рентгеновите очи”. Писателят оставя и много детски книжки, част от които са подредени в изложбата. Сред най-известните му приказки са „Маскираната лисица“, „Цар Безсънко“, „Захарното момиче“, „Сапунени мехури“ и др. Минков е известен и като преводач на Андерсеновите приказки и „Приказки на Шехерезада”.

Сред най- интересните проучвания за Минков е изследването на литературния историк Румяна Пенчева, озаглавено „Светослав Минков Строго секретно”. Пенчева издирва и проучва целия документален материал за писателя и пише труда си 8 години. В изложбата могат да се видят още био-библиографския указател за Светослав Минков от Иван Александров, както и книгата на Валери Стефанов- „Разказвачът на „модерните времена”. Изключително интересни са вестникарските материали, представени в експозицията, публикувани в „Капитал”, „Сега”, „Седмичен труд”, „Уикенд” и други. Част от заглавията- „Светослав Минков пишел, облечен като лорд”, „Вестниците са ключът към творчеството на Светослав Минков”, „Писател остана без орден, заради „тъмно минало”, а това „тъмно минало” е фактът, че е бил дипломат във „фашистка Япония”. Интересни факти за живота на Минков са представени в информационната брошура, която библиотеката издаде специално за годишнината.