Home България Биляна Дудова е световен шампион по борба
Биляна Дудова е световен шампион по борба

Биляна Дудова е световен шампион по борба

0
0

Биляна Дудова спечели първа световна титла по борба, като на световното първенство в Осло (Норвегия) победи във финала на кат. 59 кг с 6:4 точки японката Акие Ханаи.

Срещата започна отлично за Биляна, като изпълни добре хвърляне за четири точки в първата част. Последва опит за още едно действие за четири, но при изпълнението японката контраатакува. В крайна сметка след видео контестация съдиите дадоха по две точки и за двете. През втората част Дудова се защитаваше брилянтно и на два пъти успя да се измъкне от опасни атаки на японката. Едва в края на схватката Ханаи успя да вземе две точки, но атаката в последните секунди бе парирана успешно от 24-годишната българка. В пътя си до финала Биляна бе повече от категорична и не даде дори и точка на съперничките си. Тя стартира с два технически туша с по 10:0 т. над Инета Дантаите (Литва) и Йохана Линдбори (Швеция). На полуфинала победи с 3:0 Сарита Мор от Индия.

Медалът е и първи за българите досега на шампионата.

По-рано днес трима наши състезатели в класическата борба отпаднаха. В кат. 72 кг Дейвид Димитров загуби на осминафиналите с 0:8 т. от Криступас Слейва (Литва).

При 77-килограмовите Айк Мнацканян отстъпи още в първата си схватка – 1:6 т. срещу иранеца Мохамадали Гераи.

В кат 82 кг Тарек Абделслам победи Игор Петришин (Израел) с 5:2 т., после загуби от Педжман Пощам с 2:7, но иранецът не стигна финала и така нашият национал не стигна до репешажите за бронза.

Източник: БНР