Home България БСП и работодателските организации настояват за подновяване на преговорите с „Газпром“
БСП и работодателските организации настояват за подновяване на преговорите с „Газпром“

БСП и работодателските организации настояват за подновяване на преговорите с „Газпром“

0
0

Източник: Нова телевизия

„Работодателските организации настояват да бъдат възстановени преговорите с „Газпром” и да се подновят доставките на газ от Русия. Предлагаме, до възстановяване на доставките, да се сложи таван или да се замразят цените на газа на текущата им стойност. Предлагаме оскъпяването, което ще дойде от алтернативните доставки, да се поеме от държавата. Трябва да бъдат удължени и компенсациите за ток за бизнеса”. Това заяви на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова след среща с петте най-големи работодателски организации.

„От това, което се случва със спирането на доставките на газ, сме притеснени. Предлагаме да спасим българската национална икономика и индустрия, да запазим работните места на хората, да им осигурим прилични доходи и да предприемем мерки, които да не помпат инфлацията, а да я намаляват”, подчерта Нинова.

По думите на вицепремиера в петък от ГЕРБ искат извънредно заседание на НС, за да се изслушат министрите на енергетиката и финансите и премиерът, и да се вземе решение за  изпращане на оръжие за Украйна. „БСП ще внесе предложение за решение на това заседание парламентът да приеме решение, че замразява цените на газа каквито са сега, а разликата да се поеме от държавата. Ако за ГЕРБ е най-важно в момента да изнасяме оръжие за Украйна и да ни вкарат във война, за нас са най-важни българската икономика, производство, овладяването на цените“, категорична беше лидерът на БСП.

„Безспорно цената на енергоресурсите е ключова не само за конкурентоспособността на предприятията, но и за доходите на хората. Затова на днешната среща обсъждахме цените на газа и електроенергията. По-лесният проблем за решаване безспорно е цената на тока. Нашата енергетика генерира такива свръхпечалби, че само с част от тях могат да бъдат компенсирани всички потребители на свободния пазар”, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

„Мерките, които предложихме, са мерки за спиране на инфлацията. Няма как при растящи цени на енергия и газ –  да очакваме, че ще има запазване на работни места, да очакваме, че няма да има двуцифрена инфлация през останалите месеци на годината  и няма как това да не се отрази на обществото”, подчерта от своя страна председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.