Home Култура и изкуство Дворецът на културата в Перник чества 60 години

Дворецът на културата в Перник чества 60 години

0
0

Днес емблематичният Дворец на културата в областния град чества 60 години.

От 18:00 ч. в Музикалното фоайе на Двореца ще се проведе официалното честване. Всички състави на Двореца ще вземат участие в днешния празник – Духовият оркестър, който тази година навършва 115 г. от създаването си, камерен оркестър „Орфей“, ансамбълът за народни песни и танци „Граовска младост“, народният оркестър, смесеният камерен хор „Иван Топалов“, децата от обединена школа по изкуства.

Сградата е уникална за града. Строена е в продължение на три години и половина от най-добрите български майстори по проект на арх. Александър Дубовик. За времето си е била най-голямата сграда от този род на целия Балканския полуостров. Разположен на входа на централния градски парк, Дворецът заема площ 4 250 кв.м и застроени 5 000 куб.м. Фасадата е съгласувана с елементи от класиката, претворени с наши битови елементи с цел да се даде характер на национална архитектура. Всички материали, употребени при построяването на Двореца на културата са български.

Дворецът на културата е бил награждаван с орден „Кирил и Методий“ първа степен през 1982 г.. От 2000 г. творчески и административно Дворецът на културата е прераснал в общински комплекс. Станал е институция, осъществяваща дейности по създаване, разпространение и опазване на културните ценности.

Източник на снимката: www.palacepernik.com