Home Общество Двукратният олимпийски шампион, перничанинът Боян Радев навършва 79 години
Двукратният олимпийски шампион, перничанинът Боян Радев навършва 79 години

Двукратният олимпийски шампион, перничанинът Боян Радев навършва 79 години

0
0

Днес легендарният български борец, първия двукратен олимпийски шампион Боян Радев навършва 79 години.

Роденият в с. Мошино (днес квартал на Перник) спортист има огромен принос в развитието и успехите на българския спорт. В славната си спортна кариера Боян Радев е печелил абсолютно всичко. Освен олимпийските титли от Токио 1964 и Мексико 1968, той е световен шампион от Толедо 1966 и първенец на Европа от шампионата на Стария континент през 1968 г. Обявяван е три пъти за спортист №1 на България – 1964, 1967 и 1968 г. и за заслужил майстор на спорта.

Радев е единственият спортист в света, носен на ръце от тези, които е победил на тепиха.

През 2009 г. получава най-високото отличие на Международната федерация по борба (ФИЛА) – „Златна огърлица“. Боян Радев е приет и в Залата на славата на Международната федерация по борба (ФИЛА) в Оклахома (САЩ).
На 19 октомври 2013 г. е обявен за почетен гражданин на Перник, а на 24 април 2014 Боян Радев е избран за спортист на века в Спортен клуб Левски.
Боян Радев е един от най-големите колекционери и меценати на изкуството в страната. Заради личните си дарения на Националния исторически музей, днес там има зала на негово име и е обявен за дарител № 1.
Източник: Държавен архив Перник