Home България Държавен бюджет 2023 – приет
Държавен бюджет 2023 – приет

Държавен бюджет 2023 – приет

0
0

Материал на Dariknews.bg

Парламентът прие окончателно на второ четене законопроекта за държавния бюджет за 2023 г., в 5:41 часа в петък.

„Добро утро и честит бюджет“, обяви председателят на Народното събрание Росен Желязков след приемането на последната разпоредба от законопроекта.

Бюджетът е в първоначално зададените параметри – с 3% дефицит, със сериозна капиталова програма, с едно преразпределение на част от капиталовите разходи към допълнително заплащане, което парламентът гласува, в размер на около 300 000 000 лева. Така министърът на финансите Асен Василев коментира пред журналисти в Народното събрание приетия тази сутрин на второ четене държавен бюджет за тази година, след заседание, започнало вчера и продължило над 20 часа.

С предложение на ГЕРБ-СДС средствата в сектор „Образование“ ще бъдат увеличени с 580 млн. лева. С 15 % се увеличават заплатите на служителите в Националния осигурителен институт (НОИ), написа в профила си във фейсбук председателят на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Увеличават се средствата за вероизповеданията в страната. Възнагражденията на военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната се увеличават. Заплатите на служителите на МВР ще бъдат повишени. За целта парламентът гласува в Бюджет 2023 допълнително 150 млн. лв.“, добави Атанасова. Тя посочи, че от 1 юли с 20 % се увеличават заплатите на служителите в Центровете за спешна медицинска помощ и в Регионалните здравни инспекции.

Атанасова написа, че парламентът е отпуснал 11 млн. лв. повече за възнагражденията на служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“. Увеличение на заплатите от 1 август ще получат служителите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), на Изпълнителната агенция по горите, Селскостопанската академия и други, добави Атанасова.