Home Общество Европейска детска гаранция и в България
Европейска детска гаранция и в България

Европейска детска гаранция и в България

0
0

„Насърчаването на детското благосъстояние, гарантирането на достъп до качествени образователни, социални и здравни услуги и условия за пълноценен живот не са привилегия, а право на всяко #дете“. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров при откриването на събитието „Гаранция: #Щастливо детство“. 👉По време на форума беше обявен стартът на процедура „Бъдеще за #децата“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“, която поставя началото на изпълнението на Националния план за Европейската гаранция за детето в България. 🔶🔸

🔸В събитието участваха представители на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане, УНИЦЕФ и други организации, работещи за защита на правата на децата.

🔸Той подчерта, че приоритет в изпълнението на плана е до 2030 г. броят на децата в риск от бедност и социално изключване в България да бъде намален с над 1️⃣9️⃣6️⃣0️⃣0️⃣0️⃣. Министър Лазаров обърна внимание, че планът за изпълнение на Европейската гаранция за детето обединява широк спектър от мерки в ключови за децата и семействата области като ранно детско развитие, образование, здравеопазване, здравословно хранене, жилищно настаняване. „Във фокуса на тези мерки ще бъдат #бездомните деца, децата с #увреждания, децата #бежанци и #мигранти, децата в алтернативна грижа, децата в несигурна семейна среда, както и всички деца и техните #семейства, които имат нужда от подкрепа“ обясни той.

🔸Подобряването на качеството на живот е главната цел и на мярката „Бъдеще за децата“, която беше представена от заместник-министър Наталия Ефремова. „По нея ще бъдат подкрепени не по-малко от 3️⃣0️⃣0️⃣0️⃣0️⃣ деца и семейства. „Бъдеще за децата е първата операция, на която даваме старт, но няма да бъде единствената. Чрез нея ще се насочим към дейности и мерки, свързани със здравната профилактика и развитието на услугите и общините тази сфера. Ще се фокусираме също върху #родителите и специалистите, като им предоставим редица квалификации, обучения и разнообразни услуги“, посочи заместник-министър Ефремова.

🔸По време на събитието бяха връчени #наградите от конкурса на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) „Гаранция: #Щастливо детство“. Отличия получиха и деца мигранти от #Украйна и #Сирия, както и деца от Центрове за настаняване от семеен тип. Наградите бяха връчени от министър Лазар Лазаров, заместник-министрите Наталия Ефремова и Надя Клисурска, председателя на ДАЗД Теодора Иванова и зам.-председателя Ивайла Касърова, изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Румяна Петкова, председателя на УНИЦЕФ – България Кристина де Бройн и директора на дирекция „Младежки политики“ в Министерство на младежта и спорта Милена Андреева.